Winterverwachting 2019-2020: Er komt een Elfstedentocht!

Winterverwachting 2019-2020: Er komt een Elfstedentocht!

november 19, 2019 0 Door Redactie

Sportlive24 waagt zich aan een wintervoorspelling voor het winterseizoen 2019-2020. Na het bestuderen van de weerkaarten verwachten wij een zeer strenge winter met veel sneeuw, gladheid en een Elfstedentocht.

December en witte kerst

De maand december begint droog en fris. Na sinterklaas valt er veel regen en is er zo nu en dan kans op wat natte sneeuw. Er razen diverse depressies over ons land met zo nu en dan een flinke wind. Een storm is niet uitgesloten in deze periode. Tot aan half december blijft het zeer onstuimig en ligt de temperatuur rond normaal.

Rond 20 december zien we een trend ontstaan waarbij het wind wat meer richting het noordoosten zal gaan draaien. Er stroomt koudere lucht het land binnen maar een witte kerst zal er niet inzitten. De eerste kerstdag verloopt wel fris met 3 tot 5 graden en in de nacht wat lichte vorst. Tweede kerstdag word het nog wat frisser en is het helder met overdag 2 tot 3 graden. Aan het einde van de avond komt er vanuit het zuidwesten een depressie het land binnen wat zal zorgen voor lokaal wat natte sneeuw. Lokaal kan het aan het einde van de avond toch wit worden met temperaturen rond of net onder nul. In Drenthe en Groningen zou het daarmee een uurtje witte kerst kunnen zijn maar een witte kerst in de Bilt is uitgesloten.

Jaarwisseling

Tussen kerst en oud en nieuw blijft het kwakkelen maar rond oudjaarsdag gaan we toch wat meer winter krijgen. Een sneeuwstoring zal van 30 op 31 december over ons land trekken waarbij lokaal 5 tot 10 centimeter sneeuw kan gaan vallen. Op oudjaarsdag word het droog, helder en de temperatuur ligt overdag rond 0 graden. In de nacht gaat het 3 tot 5 graden vriezen is het helder maar beleven we met een matige noordoostenwind wel een zeer koude jaarwisseling.

Vierdaagse

Begin januari zet de kou door. In Haaksbergen en Noordlaren zal er gestreden gaan worden om de eerste marathon op natuurijs. Omdat het in het Groningse Noordlaren iets kouder zal zijn dan in het Haaksbergen krijgt Noordlaren op vrijdag 3 januari de eerste marathon op natuurijs. Haaksbergen mag een dag later de tweede wedstrijd gaan organiseren. Ook de dagen erna blijft het koud met overdag rond -1 of -2 en in de nachten matige tot strenge vorst. Omdat het weer gunstig blijft zijn er op zondagmiddag (Nieuw-Buinen) ook marathonwedstrijden. Het lukt de KNSB om een vierdaagse te gaan organiseren. De finale moet op maandagmorgen 6 januari gereden worden in het Drentse Veenoord. Om 9.00 uur starten de dames en de heren om 10.00 uur. Rond de middag begint het te dooien en in combinatie met ijzel en natte sneeuw verdwijnt de winter weer uit ons land.

Te hoge temperatuur

Na de dooi aanval lopen de temperaturen in Nederland weer op in de dubbele cijfers. Zo nu en dan regent en waait het flink en met temperaturen rond 10 graden is het veel te warm voor de tijd van het jaar. Deze trend gaat zich voortzetten tot rond 25 januari. Daarna draait de wind toch weer naar het zuid en later het oosten en opnieuw komt er koudere lucht vanuit Siberië richting ons land. Nederland smacht naar een flinke winter maar het gaat kwakkelen. Af en toe valt er sneeuw en overdag schommelt het kwik rond 1 tot 3 graden. In de nachten zien we zo nu en dan lichte vorst maar van een doorzettende winter is geen sprake.

Eind januari.

Rond eind januari en begin februari word het wel fors kouder in ons land. Na een flinke sneeuwstoring begin februari waar lokaal wel eens 20 tot 30 centimeter sneeuw kan gaan vallen komt er een flink hogedrukgebied liggen boven Scandinavië waarmee zeer koude lucht word aangevoerd. Overdag zakken de temperaturen naar -2 tot -5 en in de nachten krijgen we zeer strenge vorst. Door de witte deken van sneeuw koelt het in de nachten af tot -10 tot -15. Lokaal kan het zelfs dan wel eens -20 gaan worden. Deze trend zal zich zeker voortzetten tot 10 februari. Alle ijsbanen zijn open en rond 10 februari staat het NK marathon op natuurijs op het programma.

Rond 10 februari krijgen we toch even te maken met een warmte aanval uit het westen. Onder de lijn Den Helder naar Maastricht krijgen we te maken met ijzel maar in de lijn daarboven blijft een koude bel lucht hangen. Het hogedruk gebied wint het. In Groningen, Friesland en Drenthe komt het kwik net niet boven de nul graden uit en er valt wat lichte sneeuw. Het hogedruk gebied zal zich in de dagen erna opnieuw opbouwen en zorgt in het noorden en noordoosten voor vorst overdag en in de nachten matige tot stenge vorst.

Elfstedentocht

Rond 13 februari begint het toch wel erg te kriebelen en de rayonhoofden van de Elfstedentocht vereniging komen bijeen. Er is nog geen sprake van een tocht want het ijs is op veel plaatsen nog te dun. 15 centimeter is vereist maar er ligt gemiddeld 9 centimeter. De verschillen zitten hem in het weer. Het oosten van Friesland heeft de wat koudere temperaturen. Daar ligt gemiddeld 11 centimeter. In het westen van Friesland schommelt het kwik overdag rond nul en ligt met 7 centimeter gemiddeld nog veel te weinig. Toch zal de noordoostelijke stroming sterker gaan worden en neemt de kans op zeer strenge vorst vanaf 15 februari weer toe. Ook in het westen van Friesland is het dan overdag -2 tot -3 en in de nachten is het kraakhelder en koud met temperaturen onder de -10. De spanning in Nederland neemt toe. Komt die er of komt die er niet? Op woensdagavond 19 februari komen de rayonhoofden opnieuw bijeen. Het ziet er gunstig uit maar in het weekend neemt de kans op dooi toe. Begin van de avond komt het hoge woord er uit. “It Giet Troch’ en de zestiende Elfstedentocht zal gereden gaan worden op zaterdag 22 februari 2020. Wie er zal winnen? Dat zullen we dan natuurlijk gaan zien.

Op zondag 23 februari en maandag 24 februari komt er een serieuze dooi aanval. De temperaturen lopen eind februari weer in de dubbele cijfers. Weer zien we dat regenachtige weer met temperaturen rond 8 tot 10 graden overdag. Begin maart gaat het waarschijnlijk nog wel een beetje vriezen maar de echte gewenste strenge vorst zien we dan niet meer in de weerkaarten verschijnen.

Wij hopen samen met u dat bovenstaande weersverwachting uit zal gaan komen. We zijn wel weer eens toe aan een hele strenge winter. Wij hopen dat u het verhaal leuk vond en dat u net als wij mee duimt en dat we een fantastische winter van 2019-2020 zullen gaan krijgen.